Analisis Kelayakan Usaha Wedang Uwuh Oleh CV. Gunung Brujul Agung Makmur

Authors

  • Nurlaila Fatmawati Universitas Ma'arif Nahlatul Ulama Kebumen, Kebumen, Indonesia
  • Imam Syafingi Universitas Ma'arif Nahlatul Ulama Kebumen, Kebumen, Indonesia
  • Rahmat Joko Nugroho Universitas Ma'arif Nahlatul Ulama Kebumen, Kebumen, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.53863/agronu.v3i01.1061

Keywords:

Income, BEP, R/C Ratio, Financial, Non-Financial

Abstract

The aim of this research is to analyze business feasibility from the financial and non-financial aspects of the CV Gunung Brujul Agung Makmur wedang uwuh business. The data analysis method used is qualitative (legal, marketing, technical, management and human resources and social and environmental aspects) and quantitative to analyze financial aspects through economic feasibility indicators, namely business income, Break Even Point (BEP) units, Break Even Point (BEP) price and Profit and Cost Ratio (R/C). The overall non-financial aspects are decent, except for the management aspects. The management and human resource aspects are not feasible because this business does not have good financial records and does not have an organizational structure. Financial analysis obtained income/year of Rp. 38,784,000 or analysis obtained income/month of Rp 3.232.000. BEP units 5760 pcs with a minimum unit of 121 pcs. BEP price is IDR 17,500 with a minimum price of IDR 12,433/pcs. R/C ratio value 24.2.

References

Aydra, M. D., Kuswardani, R. A., & Simanullang, E. S. (2020). Analisis Kelayakan Usaha Tahu Mandiri Desa Kotangan Kecamatan Galang Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Ilmiah Pertanian ( JIPERTA), 2(1), 98–108. https://doi.org/10.31289/jiperta.v2i1.237

Dharma, M. A., Nocianitri, K. A., & Yusasrini, N. L. A. (2020). Pengaruh Metode Pengeringan Simplisia Terhadap Kapasitas Antioksidan Wedang Uwuh. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 9(1), 88. https://doi.org/10.24843/itepa.2020.v09.i01.p11

Kasim, S., 2004, Petunjuk Menghitung Keuntungan dan Pendapatan Usahatani, Universitas Lambung Mangkurat, Banjarbaru.

Melayu, & Hasibuan. (2017). Manajemen Sumber Daya Manusia. Bumi Aksara.

Mustofa, H. G. J. (2020). Stock Peternakan. Jurnal Teknologi Peternakan, 2(1), 16–25.

Nugraha, A. R. C., Safitri, A., & Izzalqurny, T. R. (2022). Analisis Studi Kelayakan Bisnis Sinom Meng-Jamu Mahasiswa Jurusan Akuntansi Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Negeri Malang. Prosiding National Seminar on Accounting , Finance , and Economics (NSAFE), 2(1), 183–190.

Nugroho, A. Y., & Mas’ud, A. A. (2021). Proyeksi BEP, RC Ratio dan R/L Ratio Terhadap Kelayakan Usaha (Studi Kasus Pada Usaha Taoge di Desa Wonoagung Tirtoyudo Kabupaten Malang). Journal Koperasi Dan Manajemen, 2(1), 27–36.

Philip, K. (1997). Manajemen Pemasaran?: Analisis, Perencanaan, Implementasin dan Pengendalian. Jilid 1 dan 2. PT. Prenhallindo.

Ratnawati, I., Noor, T. I., & Hakim, D. L. (2019). ANALISIS KELAYAKAN USAHATANI CABAI MERAH (Studi Kasus pada Kelompok Tani Mekar Subur Desa Maparah Kecamatan Panjalu Kabupaten Ciamis). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 6(2), 422. https://doi.org/10.25157/jimag.v6i2.2510

Siadari, U., Batubara, H. D. A., Pane, P. Y. A., & Shanty, A. M. M. (2022). Analisis kelayakan usaha tani Kopi Arabika di Kabupaten Simalungun. SOSIOHUMANIORA: Jurnal Ilmiah Ilmu Sosial Dan Humaniora, 8(2), 225–232. https://doi.org/10.30738/sosio.v8i2.12981

Soekartawi. (1986). Manajemen Keuangan. Penerbit YKPN.

Soekartawi, 2006, Ilmu Usahatani, UI Press, Jakarta.

Sosial, J., & Pertanian, E. (2019). Analisis Pendapatan Dan Kelayakan Usahatani Padi Di Kecamatan Pitu Riawa Kabupaten Sidrap Income and Feasibility Studies of Paddy Farming in Pitu Riawa Subdistrict Sidrap District Muhammad Imam Ma’ruf*, Citra Ayni Kamaruddin, Arief Muharief. 15(3), 193–204.

Yelvita, F. S. (2022). Strategi Pemasaran Produk Wedang Uwuh Pada CV. Centerindo Kurnia Tritama Dusun Bulu Kelurahan Trimulyo Kecamatan Jetis Kabupaten Bantul. Jurnal Dinamika Sosial Ekonomi, 23(8.5.2017), 2003–2005.

Published

2024-01-30

How to Cite

Fatmawati, N., Syafingi, I., & Nugroho, R. J. (2024). Analisis Kelayakan Usaha Wedang Uwuh Oleh CV. Gunung Brujul Agung Makmur. Jurnal Agroteknologi (Agronu), 3(01), 28–37. https://doi.org/10.53863/agronu.v3i01.1061