KARAKTERISTIK KIMIA SABUN BATANG DARI SUSU SAPI DAN SUSU KAMBING MENGGUNAKAN METODE COLD PROCESS

Authors

  • Gianty Hartani Lugiana Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian, Universitas Perjuangan Tasikmalaya, Indonesia
  • Andri Kusmayadi Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian, Universitas Perjuangan Tasikmalaya, Indonesia
  • Putri Dian Wulansari Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian, Universitas Perjuangan Tasikmalaya, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.53863/jspn.v2i02.556

Keywords:

chemical characteristics, cold process, cow’s milk, goat’s milks, soap

Abstract

Soap is an important non-food requirement in daily needs. Fatty acids that are abundant in cow's milk, namely oleic and palmitic function as cleansers. Casein in cow's milk can be used as a foam stabilizer. The method of making soap in this study uses the cold process method with the advantage that the soap produced has a soft texture compared to other methods. This study aims to determine the effect of using different solvents in soap making on chemical characteristics and to determine which type of solvent produces soap with the best chemical characteristics. This study used a completely randomized design consisting of 3 treatments and 7 replications. The treatment in this study was the use of different solvents, namely P0 (aquadest control), P1 (cow's milk) and P2 (goat's milk). The results of this study indicate that the use of solvents has no significant effect (P>0.05) on the chemical characteristics of milk soap with the cold process method, but the use of solvents for cow's milk soap has a higher foam stability value than goat's milk. Soap with goat's milk solvent has a water content according to SNI less than 15%, namely 11.26%. The use of solvents for cow's milk and goat's milk in the manufacture of bar soap produces soap with a pH value above the bar soap quality requirement, which is 11.46%.

Keyword: chemical characteristics, cold process, cow’s milk, goat’s milks, soap

References

Ainiyah, R., & Utami, C. R. 2020. Formulasi sabun karika (Carica pubescens) sebagai sabun kecantikan dan kesehatan. Agromix, 11(1), 9–20.

Aminudin, M. F., & , Nayyifatus Sa’diyah, P. P. dan L. K. 2019. Formulasi Sabun Mandi Padat Dengan Penambahan Ekstrak Kulit Manggis (Garcinia mangostana L.). 4(2), 49–52.

Astuti, K. W., Yuliana, E., & Nurhidayati, I. 2022. Pelatihan Pembuatan Produk Body Lotion Berbahan Dasar Susu Sapi Segar. Jurnal Pengabdian Masyarakat AKA, 1(1), 8–11.

Badan Pusat Statistik. 2017. Data Konsumsi, Produksi, Ekspor, dan Impor Sabun Mandi Padat di Indonesia. Jakarta.

Dinastuti, R., Abadi Kiswandono, A., & Fatimah, S. 2021. Sabun Susu Sapi Dengan Penambahan Kulit Kayu Manis Sebagai Antibakteri. Analit:Analytical and Environmental Chemistry, 6(01), 66–73.

Fatimah, S., Nurul Marfu’ah, U., & Abadi Kiswandono, A. 2021. Formula Sabun Susu Sapi Dengan Penambahan Ekstrak Daun Cengkeh. Analit:Analytical And Environmental Chemistry, 6(01), 56–65.

Hutauruk, H., Yamlean, P. V. Y., & Wiyono, W. 2020. Formulasi dan Uji Aktivitas Sabun Cair Ekstrak Etanol Herba Seledri (Apium graveolens L) Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus. Pharmacon, 9(1), 73.

Iriana, N., & Rangkuti, H. (Eds.). 2016. Pengeluaran Untuk Konsumsi Penduduk Indonesia. Badan Pusat Statistik.

Khuzaimah, S., Tritisari, A., & Fertiasari, R. 2021. Purifikasi Minyak Jelantah Pada Proses Pembuatan Sabun Padat. Agrofood, 3(2), 36–42.

Nurhidayati, I., Yuliana, E., & Astuti, K. W. 2021. Pembuatan Sabun Susu Padat di Kawasan Peternakan Sapi Perah di Kelurahan Kebon Pedes, Tanah Sareal, Kota Bogor. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(283), 12–15.

Ohello, M. T. 2022. Pemberdayaan Perempuan: Pengolahan Rumput Laut Di Kecamatan Pulau Dullah Selatan. PAKEM: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(April), 62–68.

Purwati, E., Vebriyanti, E., & Suharto, E. L. S. 2012. Sabun Susu Kambing Virgin Coconut Oil Dapat Meningkatkan Kesehatan Kulit Melalui pH dan Bakteri Baik (Bakteri Asam Laktat) serta Meningkatkan Pendapatan Masyarakat. Prosiding Seminas, 33–35.

Sameng, M., & Munawaroh, R. 2013. Formulasi Sediaan Sabun Padat Sari Beras (Oryza Sativa) Sebagai Antibakteri Terhadap Staphylococcus epidermidis (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).

Setiowati, H., Misrochah, N., Ningrum, L. S., & Lutfianasari, U. 2022. Peningkatan Pengetahuan dan Ekonomi Masyrakat Desa Melalui Pelatihan Pembuatan Sabun Susu Lidah Buaya (Aloe Vera). 6(3), 1–5.

Standar Nasional Indonesia (SNI) 3532:2016., 2016, Standar Mutu Sabun Padat, BSN.

Standar Nasional Indonesia (SNI) 1994. Sabun Mandi. Badan Standarisasi Nasioanal.

Sholikah, N., Mufid, A. abdul, Bachrul, A. S., Hidayat, T. rachmad, & Yoga, Y. 2021. Pengolahan Susu Sapi menjadi Susu Pasteurisasi untuk Meningkatkan Nilai Susu dan Daya Jual. Jurnal Pembelajaran Pemberdayaan Masyarakat, 2(1), 75–79.

Steel, R. G. D. & J. H. Torrie. 1993. Prinsip dan Prosedur Statistik (terjemahan Principle and procedure of Statistics Oleh B. Sumantri). Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Sukawaty, Y., Warnida, H., & Artha, A. V. 2016. Formulasi Sediaan Sabun Mandi Padat Ekstrak Etanol Umbi Bawang Tiwai ( Eleutherine Bulbosa ( Mill .) Urb .) Bulbs Ethanol Extract. Media Farmasi, 13(1), 14–22.

Susanti, A. D. dkk. 2018. Optimasi Dan Pendampingan Proses Produksi. Sniemas Uad, 39–44.

Vikasari, S. N., Hermanto, F., Simatupang, E., Sutjiatno, A. B., Sutarna, T. H., Puspadewi, R., Rachmawan, L., & Haq, F. A. 2020. Efek Iritasi Sabun Mandi Batang Mengandung Susu Produk Usaha Kecil Menengah di Kota Cimahi. JUrnal Kefarmasian Indonesia, 10(2), 95–101.

Wulandani, B. R. D., Kisworo, D., Haryanto, Bulkaini, & Sukirno. 2021. Pemanfaatan Susu Kambing menjadi Sabun Mandi pada Masyarakat Kuranji Dalang Kecamatan Labu Api Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 4(4), 228–231.

Wulansari, P. D., & Wijayanti, D. 2020. Karakteristik Fisik, Kimia Dan Mikrobiologi Sabun Susu Kambing. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 8(3), 145–153.

Downloads

Published

2022-12-31

How to Cite

Lugiana, G. H., Kusmayadi, A., & Wulansari, P. D. (2022). KARAKTERISTIK KIMIA SABUN BATANG DARI SUSU SAPI DAN SUSU KAMBING MENGGUNAKAN METODE COLD PROCESS. JURNAL SAINS PETERNAKAN NUSANTARA, 2(02), 89–97. https://doi.org/10.53863/jspn.v2i02.556